субота, 2. март 2013.

Ноћ на Голом Брду

Ноћ на голом брду, односно Ивањска ноћ на голом брду, што је био назив оригиналне композиције, је симфонијска поема руског композитора Модеста Мусоргског. Инспирацију за ово дело Модест је пронашао у руским причама и легенди о Вештичјем сабату.
Према легенди, уочи сабата вештице би се окупиле на том огољеном брду, на коме ни дрвеће није расло, где би брбљале и забављале се чекајући долазак господара смрти. По његовом доласку, оне би формирале круг око његовог престола и онда би му се клањале и величале га. Када би га коначно одобровољиле хвалоспевима и дивљењем, он би прогласио почетак сабата.
Према веровању, прва светковима сабата одржава се  31. октобра и означава званичан крај лета и почетак зиме. Ноћ између 31. октобра и 1. новембра познатија је и као Ноћ вештица (Халлоwеен).
Мусоргски је ову ‘страшну’ композицију написао у својој 28-ој години – 23. јуна 1867. године и био је веома поносан на њу. На жалост, његовом тадашњем ментору, Милију Балакирјеву, није се свидело ово дело и одбио је да га изведе.  Разочаран оваквом реакцијом, Модест је искористио делове композиције и ‘убацио’ их у друга два своја дела – оперу-балет Млада и оперу Сорочински сајам. Временом је Модестова композиција ипак постала веома популарна и то највише захваљујући његовом пријатељу и колеги Николају Римском-Корсакову, који је дело обрадио у форми оркестарске фантазије 5 година после смрти Модеста Мусоргског.
Оригинална партитура Модестове композиције пронађена је тек касних 20-тих година прошлог века у библиотеци Лењинградског конзерваторијума, а убрзо затим је и први пут изведена. Мусоргски, на жалост, никада није чуо извођење свог дела.
За потребе Дизнијевог анимираног филма Фантазија (из 1940.), Леополд Штоковски направио је своју верзију ове композиције. Ево како изгледа Ноћ на голом брду из Дизнијевог угла :)
Оргиналну композицију можете чути овде.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам