недеља, 3. март 2013.

Главне карактеристике злостављача

Како препознати особу која се бави злостављањем других? Врло тешко, јер такве особе никоме не показују своје право лице, већ само својим жртвама, а жртве су им углавном чланови породице, тако да сва њихова злодела углавном остају у затвореном кругу породице коју сами оснују.
Ове особе су велике кукавице и никада неће напасти некога ко је јачи од њих. Зато и бирају оне који на неки начин зависе од њега.  Увек за жртве бира оне који су узрастом, полом, физички, економски слабији и влада над њима. Жртва углавном нема никакву могућност да пружи отпор, јер разлика буде велика. Злостављач из кукавичлука не сме да ризикује са јачима од себе, јер би га неуспех потпуно поразио.
Неретко су те особе и саме злостављане у детињству или чак и у каснијој доби, па из тог разлога испољавају велику мржњу према својој околини.  Љубав га чини слабим и рањивим, па се одлучује да му мржња буде главни покретач у животу. Из те мржње се ствара потреба да изазива бол и патњу у свом најближем окружењу, јер су код таквих особа потпуно изокренута осећања.
Нормалног човека љубав покреће, на нежност и добра дела и у њему изазивају осећај среће, али људима којима је мржња покретач, велико задовољство пружа  када неко због њих и њихових поступака пати. То му даје осећај моћи, важности и среће.
Кажем  да је злостављача врло тешко препознати, а један од разлога је тај што је изузетно дволичан. Живи дупли живот. За њега у друштву увек по правилу важи да је изузетно, фин, частан човек. Често је весео и духовит. Увек спреман да помогне другима. Поштен и добар, пун љубави и разумевања за своју породицу. Супруга и деца су му увек на првом месту и не постоји ништа што не би урадио за њих.
Спреман је да у јавности глуми до изнемоглости, нестрпљиво чекајући тренутак када ће ступити на своју територију и иза затворених врата  пустити потпуно друго биће из себе и „нахранити“ га.
Сва његова “љубав” и “пажња” у јавности према жртви или жртвама, касније буду “надокнађена” и сразмерно пропорционална уложеном труду. Што се више фолира у јавности, то казна за жртве буде већа.
Ако којим случајем неко ван круга који направи у својој породици сазна какав је он у ствари, тај му постаје највећи непријатељ. Знам. На све могуће начине се труди да ту особу уклони из свог окружења, да га што више удаљи од жртава. Спреман је на све, чак и на употребу силе, прети и жртвама забрањује сваки контакт са том особом.
Ако је та особа физички слабија, употребиће силу, али ако је психички јака, злостављач лагано губи тло под ногама и почиње да се осећа изгубљено. Када му се неко супростави, а није директно његова жртва, клупко лагано почне да се одмотава.
Нисам живела са злостављачем, али сам била у прилици да будем неко ко га је провалио и ко је био спреман да се бори са њим и ко се борио да спаси његове жртве, мени врло блиске. Неравноправна битка у смислу физичке снаге, али са психичке стране злостављач није имао никакве шансе.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам