петак, 15. март 2013.

Припремите дете за први разред основне школе


Два месеца пре школе започните с припремама свог првачића за први дан школе, како би све прошло што ведрије, без суза и непотребног страха.
Полазак у први разред основне школе велик је корак за ваше дете, али и за вас, па није сувишно да већ сада почнете с припремом како би на јесен први дани у новом окружењу прошли са што мање стреса и проблема. Дуго топло лето је пред вама и то је савршена прилика да детету објасните све недоумице које можда има и одговорите на сва његова питања. Дакле, сваки дан посветите мало времена својем школарцу и кроз игру и разговор обавите све припреме.
Одговорите на сва питања
Велика је могућност да ће дете бити у страху од првог дана у школи. То ћете врло лако приметити јер ће на сам помен школе постати раздражљиво, плачљиво или ће пак имати изливе беса. То је онда и разлог више због чега ћете се морати потрудити око припреме. Немојте дете почети бомбардовати с различитим информацијама, него започните с властитим причицама како је вама било док сте кренули у школу. Причајте само лепе догодовштине и што сте све доживели. Одговорите на сва дететова питања која ће имати, без обзира колико се она вама чинила безначајна. Детету су она често од кључне важности.
С позитивним ставом, постепено ћете градити дететово поверење. Но, немојте претеривати и лагати о догађајима у школи. Уколико је дете ишло у вртић, навикнуто је бити одвојено од вас, па раздвојеност у школи не би смела бити проблем. Но, ако дете није ишло у вртић, објасните му да ћете да ви допратити до школе и чекати након завршетка наставе, али да ће са својим вршњацима и учитељицом морати провести одређено време у дружењу и учењу нових ствари.
Дружење с вршњацима
Ако имате старију децу која иду у школи, новопечени школарац ће од старије браће, сестара како је у школи. Од велике помоћи могу бити пријатељи из комшилука, вртића који знају што их очекује у школи, па су веће шансе да ће се веселити почетку школе и да неће промену схватити толико драматично, нити ће бити под стресом. Но, без обзира на то колико је дете навикнуто на одређене активности, није сувишно да кроз игру подигнете његово самопоуздање.
Окупите све његове вршњаке који су кренули или требају кренути у школи и играјте се учитељице и ученика. Нека свако дете добије прилику испричати причу или одговорити на постављено питање. То ће бити прилика да дете стекне самопоуздање у говору пред скупом деце и одраслих. Осим тога, за ваше дете је добро да се више дружи с вршњацима, уколико није ишло у вртић како би стекло одређене друштвене вештине.
Пронађите у библиотеци или књижарама сликовнице или књиге које говоре о поласку у први разред. Прочитајте књигу с дететом и расправите о теми. У првом разреду деца ће морати мирно седити за клупама и слушати што ће учитељица причати. Ако је ваше дете немирно покушајте га умирити и привикнути да барем пола сата црта и боја сликовнице или да мирно седи док му причате причу. Деца почињу учити слова у вртићу, а нека већ знају и читати када дођу у први разред основне. Немојте се забрињавати ако ваше дете не зна слова, покушајте га кроз игру и забаву научити слова, односно азбуци.
Укључите га у припреме
Лето је савршено вријеме за шетње, па зашто се не бисте упутили до школе, ако је она довољно близу. Прошетајте што чешће с дететом од дома до школе, како би лакше упамтило пут. Објасните му како треба прелазити пут, и на шта све мора пазити. С обзиром да је лето, па ће вероватно школе бити затворене и нећете моћи ући у њих, али проведите неколико минута пред школом у игри како би се дете привикнуло на окружење. Допустите му да истражи околину. Објасните му како ће сваки дан овде долазити и учити нове ствари и да ће се дружити и играти с новим пријатељима. Испричајте му како се мора понашати у школи и рутину на коју ће се морати привикнути.
Када дође време куповине првих школских књига, торбе одеће и осталих ствари, укључите и своје дете. Нека с вама изабере торбу која ће му се свидети, оловке, прибор и шарене корице омоте за књиге. Уз књиге купите бојанку или неку занимљиву књигу коју ће одмах моћи употребљавати, што ће повећати весеље и узбуђење око одласка у школу.
Девојчицама је посебно важна и одећа коју ће носити у школу, па их обавезно одведите у куповину нове одеће. Било да је то само једна нова мајца, хаљиница, панталоне или ципелице, биће узбуђене, сретне и нестрпљиве око нових ствари. И девојчице и дечаци воле одећу с омиљеним ликовима из цртаних и анимираних филмова, па у томе нећете погрешити.
Две недеље пре школе...
Ако је ваше дете није раноранилац и воли спавати дуже, две недеље пре поласка у школу почните с тренингом ранијег устајања. Пробудите га у време када ће се будити док ће ићи у школу, те му спремите лагани доручак. Одмах након доручка смислите неке активности које ћете радити с дететом, тако да се привикне на ранију активности у кући или пак изласке из куће. Уколико дете није ишло у вртић и није навикнуто бити дуже време без вас, објасните му да ћете га ви допратити до школе причекати на крају наставе, те да нема потребе да буде тужно или да плаче. Уколико и дође до суза, немојте се превише забрињавати. Останите смирени и добро расположени и немојте показивати и да је вама тешко.
Првог дана школе, доведите га до школе и чекајте упуте учитељице или особе која ће га дочекати. Када буде било време да се опростите и оставите дете у разреду. Побрините се да дете на први дан школе буде наспавано и одморно и да поједе нешто пре одласка у школу. Организујте се, тако да спремање у школу прође без трке и нервозе и да све прође у ведрој и опуштеној атмосфери. Обећајте му пре растанка у школи, да ћете га на повратку из школе водите на сладолед или неко омиљено место или на пример да ћете му направити омиљено јело код куће. Тако ће се дете веселити и у школи и у повратку кући.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам