субота, 2. март 2013.

Усвајање бројева

Када се деца заинтересују за учење слова ибројева, велика већина почињу са учењем од  бројева, па сам спремио неколико активности, како би учење било забавно и лако. Неке од активности су осмишљене и одабране тако да јој омогуће самостално играње и проверавање тачности, док неке подразумевају помоћ одрасле особе.

1. Слагалица за упаривање

На једном делу се налази број, а на другом одговарајући број симбола. Контрола тачности се обезбеђује одговарајућим уклапањем.

2. Картице за препознавање (именовање) бројева

Направили смо картице са бројевима. Свака на полеђини има одговарајући број симбола. Дете лако бројањем на наличју картице проверава који је број у питању.
Користимо их и за игру: уз сваку картицу дете ће груписати одговарајући број предмета - ситнијих играчака. У монтесори материјалу бројеви на оваквим картицама имају рељефну структуру, односно могу се и опипати..

3. Картице са штипаљкама

На свакој картици се налазе цветићи и три понуђена одговора. Потребно је штипаљком означити тачан одговор. Контролу тачности  сама проверава на полеђини картице.

4. Радни листови за бојење бројева

Свако дете ужива у цртању и бојењу, па је ово права активност за свако дете. Истовремено је то и добар начин за припрему писања бројева.
Листови за бојење су преузети са сајта Крокотак.

5. Књиге о бројевима

- My Number Book - занимљива тактилна књига на енглеском језику (купљена код нас) намењена учењу бројева и развоју фине моторике. Књига је препуна активности: садржи делове који се отварају, повлаче, врте, померају. Садржи и постер са бројевима.
- Brojevi i oblici из серије "Путовање до школе" (3-6) издавача Енцо Боок. Мала књижица спиралног повеза. Свако питање садржи три понуђена одговора. Дете бира одговор стављањем прста у одговарајућу рупу, а тачност проверава на полеђини стране.
- Мала кинеска књижица са бројевима

6. Прављење бројева од конструктор елемената

7. Пертини математичка играоница

Ова "Математичка играоница" садржи неколико картонских табли за препознавање геометријских облика, учење бројева, као и учење сабирања и одузимања. За сада је користимо за учење и препознавање бројева.

8. Прављење бројева и придруживање одговарајућег броја предмета

9. Сецкање бројева из календара

Играмо се тако што проналази задати број и исече га са старог листа календара. Уједно вежба и фину моторику...

10. Тражење и препознавање бројева у тексту уз помоћ лупе

За ову активност дете може да користи лупу и углавном неки рекламни акцијски проспект.
Наравно да лупа за овај "задатак" није потребна. Лупа је ту да би посао тражења био занимљивији и да би дете имало утисак да ради нешто важно.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам