четвртак, 1. август 2013.

Како да направите пластелин са шљокицама?

Нико не може да замисли шта значи држати мало снажно биће у једном месту за столом или на поду, даље од сунца, у једној соби на пример. Постоји једна скромана и изазовна активност која може то учинити детету. Књиге, слагалице, цртани филмови, може али... али све брзо досади. Понудите пластелин, али не обичан. Понудите пластелин али са пуно, пуно сјај (шљокица). Није први пут да правим овај пластелин, али до сада нисам размишљао о томе да фотографишем процес.
Пошто сам од оних који штити децу од непотребне хемије, пластелин који ћемо направити је безбедан. Наравно, не да се једе, толико безбедан баш није, али дете се њиме може играти дуго без страха да ће нека од хемикалија из састава пластелина прођи кроз кожу. Опрез никада није сувишан.
 Потребна је мирна рука и мало времена, али вреди труда, а за децу је много забавније када су и сами укључена у израду свог пластелина.
  
Састојци:
3 шоље белог брашна
1/4 шоље соли
6 кашичица кремотатар / ТА * (делује као конзерванс)
3 шоље воде
3-4 кашике биљног уља
1 кашичица ваниле
2 кашике беле боје за храну
Остале боје које желите
1 шерпа или тигањ,

Припрема:
Помешајте суве састојке (без броката). Потом додајте воду у шерпи, уља, ваниле и беле боје. Тесто је лепо је са укусом ваниле, али то је све што је о томе обавезно. Додајте белу боју, јер без њега тесто је нормалне жуте боје, а ја желим да се постигне јасне и сјајна боја. Ако га немате можете безбедно да га прескочите. Сипајте у суве састојке. Добро измешајте да се избегне стварање грудвица, требало би да буде сасвим глатка смеса.
Ставите у шерпу на средњој температури мешајући са  дрвеном варјачом док тесто не почне да се одваја од зидова и формира лопту (попут балона). Овај процес је мало непријатан и нервира, поготово ако сте слабијих мишића, али мали фитнес никада није сувишан.


Пребаците тесто на тањир и оставите да се потпуно охлади. Поделити тесто на једнаке делове по броју боја које желите да урадите. Више од четири боје je тешко направити по мом мишљењу, јер је потребна већа количина теста. Користећи се чачкалицом ставите боју на сваку лопту пластелина. Носите гумене рукавице да заштите руке од прехрамбених боја. Почните да месите док не добијете хомогену боју. Средином мешање, можете да додате и шљокице или неки друго средство (сада се сетих лепка са шљокицама, али водите рачуна о безбедности) које ће пресијавати.  Имао сам много више јарких и пастелних боја овог пута јер сам користио белу фарбу на почетку, као подлогу. 
Пластелин ће остати без проблема и  неколико недеља у добро затвореној пластичној кеси са "зип" затварачем или кутији која може да се добро затвори. Нема потребе да се стави у фрижидер. Овде је место да се понови да је то сигурно тесто за игру деци, али не хране и не треба да се једе! Није отрован, већ може бити веома токсичан због велике количине соли које тесто садржи.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам