субота, 24. август 2013.

Припреме за полазак и први дан у вртић

Припрема за полазак у вртић

Полазак у вртић је важна и велика степеница за дете, нарочито у случају да претходно није ишло у јаслице, па су припреме за тај корак веома корисне и могу помоћи да дете лакше прође кроз прелазни период (па ће и вама бити лакше – верујте).
Припреме за полазак у вртићЈедна од најважнијих ствари у припремама за вртић је привикавање детета на сусрете са новим непознатим особама и другом децом. Са овим морате почети много пре поласка у вртић, нарочито у случају да дете нема брата или сестру.
Потрудите се да створите што више ситуација, у којима ће дете упознавати нову децу свог, или различитог узраста и дозволите му да стекне искуство дружења, играња, дељења играчака, ужине…
Са родбином, или пријатељима који такође имају децу, можете организовати дружења деце код Вас, или у гостима. У шетњи, или паркићу потражите децу сличног узраста – њихове маме такође траже друштво за децу па ћете се лако договорити и организовати да шетате у исто време. Ово ће помоћи Вашем детету да се лакше уклопи у колектив.
- Вежбајте самосталност детета
Да би деца била сигурна у себе, потребно је да буду самостална и да имају навике, односно знања која су у складу са узрастом детета. Подстичите дете да се само храни, пере зубе, одлаже играчке, да се самостално облачи и свлачи.
- Прошетајте са дететом до вртића и ако је могуће покажите му децу која се тамо весело играју. Тако ће стећи предубеђење да је вртић место у коме је деци лепо.
- Пружите детету прилику да оно иницира разговор у вези са свим што га занима у вртићу. Одговорите на сва његова питања везана за вртић и о разлозима због којих треба да иде тамо (шта ће тамо радити, како ће му бити организоване активности, ко ће га водити у вртић, ко ће долазити по њега ..);
- Причајте детету о поласку у вртић и то у што позитивнијем смсилу.
Вртић му можете представити као место где има пуно играчака и деце, у којем се васпитачи играју са њима ипазе на њих.
Ипак, не преувеличавајте значај поласка у вртић, како не бисте код детета створили одбојност.
Третирајте полазак у вртић као нормалну ствар у животу Вашег детета.
Припреме за полазак у вртић- Поведите дете када будете ишли у куповину патофница и торбице/ранчића (у коме ћете ујутру носити дечије ствари). Дозволите му да учествује у избору колико год је то могуће и направите леп доживљај од тога. Дете ће се радовати тренутку када ће почети да користи лепе ствари које је изабрало.
- Прилагодите ритам дететовог живота у породици оном којим ће живети у вртићу,
У вртићу постоји временски одређен ритам дана, где су јасно одређени сегменти дана, као што су јутарњи пријем деце, након тога јутарње телесно вежбање, затим доручак, усмерене активности (учење песмица, читање приче, сликање, цртање и слично), одмах затим је воћна ужина, па слободне активности (активности које деца бирају према сопственом интересовању), након слободне игре, предвиђен је ручак и после ручка после подневни одмор. Време после одмора предвиђено је за додатне облике, као и за слободну игру.
Никада немојте дете плашити вртићем – претње могу код детета створити негативну слику и изазвати отпор.

Први дан и растанак

Полазак у вртић је тежак, како за децу тако и за родитеље. Очекивано је да дете бурно реагује, да плаче, да Вас дозива, али Ви сте родитељ и треба да будете на висини задатка јер ћете тако олакшати свом детету.
- Будите смирени, никако детету не показујте своју забринутост, или жалост што га остављате;
- Немојте се искрасти без поздрава са дететом.
- Изађите одмах пошто сте се поздравили. Не отежавајте му отегнутим опраштањем. Колико год вам било тешко ослободите се ручица, које су Вам се ухватиле за ногу и поздравите се на уобичајен начин, машући и осмехујући се и говоречи умирујуче речи („мама, тата иду на посао и доћи ће по тебе..” ). Затим крените без освртања!
Полазак у вртић - први дан и растанак- Трудите се да не показујете своје узбуђење, делујте самоуверено, сигурно. Трудите се да делујете ведро и расположено да дете не би због ваше напетости и оклевања осетило да нешто није у реду, а знамо колико је тешко гледати дете како плаче.

Кризни тренутак

Родитељи би требало да знају да је тренутак растанка кризан и да се већина деце након што родитељ оде примири и заигра. У вртићу су васпитачице обучене да адаптирају децу и понудиће детету како играчке, тако и нежност и загрљај да би се дете што пре осетило сигурним и заштићеним.
Иако се растанак сматра кризним тренутком, прави кризни тренутак је тренутак када сте обећали да ћете дочи по дете.  Испуњење овог обећања даје сигурност Вашем детету, док неиспуњење буди још веће страхове. Знамо да мала деца не знају да гледају на сат, али врло добро знају одреднице као што је после ужине, пре спавања, после ручка!!! Зато када говорите да ОБЕЋАВАТЕ детету када ћете доћи држите се ових одредница, обавезно поштујте своје обећање. Свако кршење договора може значајно пољуљати поверење у Вас и отежати процес адаптације.

Након вртића

Поводите планирано више квалитетног времена са Вашим дететом. Ово му даје равнотежу у овом тешком периоду. Радите све оно што Ваше дете воли, шетајте, посетите баку, идите у играоницу, посветите време Вашем детету онако како оно жели.

Одложите полазак у вртић

Ако сте се управо преселили у нови стан, родила Вам се беба, дете је дужи период имало здравствених проблема или се неке друге велике промене дешавају у дететовом животу, најбоље је да одложите полазак у вртић. Дозволите детету да прихвата и савлада постојеће промене, да ојача и буде спремно за вртић.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам