недеља, 14. април 2013.

Први "велики" савет за будуће плесаче

Да ли бисте хтели да и ваша деца науче да играју, али не знате одакле да почнете? Ови кораци би требало да вам помогну на плесном подијуму са децом. (Запамтите: Овај чланак ће вам бити сасвим довољан водич за почетак, али није намењен за специфичну врсте плеса).

Упутство
  1. Слушајте ритам. Код музике уз коју људи необавезно играју, можете да научите ритам ако узастопно бројите до 4 ( један, два, три, четири, један два, три, четири…). Како можете Ви тако исто могу и деца да науче (не са именима бројева већ неком врстом замене за 4тактни ритам)  Нека раде ово гласно. Понекад је ритам веома спор, понекад веома брз, али елементи песме се обично понављају или мењају сваки пут кад поново почнете да бројите. Вежбајте за почетак са дететом слушање музике на радију или музике уз коју ће дете вероватно заиграти.
  2. Померајте главу уз ритам. Ако је ритам спорији, можете да померате главу тако да је ваша брада на доле при сваком такту. Ако је ритам бржи, ваша брада ће бити доле на два такта и горе на друга два. Урадите ово лагано, ово није млатарање главом.  Идеја је да се ваше тело почне физички померати уз ритам. Како ваши покрети постану комплекснији, можда ћете “изгубити” ритам и ако се то деси увек треба да се вратите на овај корак.
  3. Преносите тежину са једне на другу ногу. Можете да наставите да померате главу ако помаже, али немојте да престанете још са бројањем. Пребаците сву своју тежину на једну ногу (можете да подигнете другу мало изнад земље како би били сигурни да је сва тежина на другој нози). При сваком такту, по могућности првом или трећем, пребаците своју тежину на другу ногу. Можете такође да тежину пребацујете при сваком такту, и ако почнете спорије то ће помоћи да вам буде лакше и пријатније пре него почнете ђускати брзо. Нека ваше ноге буду опуштене и колена благо савијена, требало би само мало да поскокнете при пребацивању тежине и суптилно да поскокнете (у месту) при бројању када не пребацујете своју тежину са једне на другу ногу.
  4. Покрећите стопала. Кад једном кренете да померате тело у ритму, вежбајте померање стопала. Пре него пребаците тежину на стопало, померите га благо само неколико цм од места где је стајало. Када ђускате са неким другим, треба да сте пажљивији и крећите се на начин који одговара вашем партнеру како га не бисте згазили; али за сада, правите само ситне покрете. Нека музика свира, наставите да бројите, наставите да се покрећете мало сваки пут кад пребаците тежину (при сваком другом такту). Када померате стопало, нека буде близу тла. Касније можете да га подигнете, када се скроз ослободите.
  5. Мрдање куковима. Када се пребацује тежина са стопала на стопало, мрда се куковима (и телом) полагано у смеру стопала. Ако се пребаци тежина на друго десно стопало, на пример, померају се кукови у десно. Овако је могуће окретање, увијање телом, полако, како би било могуће дотати још који покрет.
  6. Лелујање рукама. Ово људима даје до знања да се добро забављате. Ако детету непријатно, пнека држи руке уз себе, или нека висе уз тело.  Нек шаке буду отворене или врло благо стиснуте, али никад чврсто (осим ако не опонаша робота). Може да подигне руке у ваздух током 8. или 12. такта, онда их исправи равно испред себе током 8. или 12. такта, па под углом од 90 степени на свакој страни (као кад трчите) следећих 8 до 12 тактова. Нека настави да мења положаје руку. Ако игра са неким, може да стави руке на њихова рамена, струк или кукове.
  7. Нека музика понесе. Пустите да дете опусти и да се природно њише уз ритам. Желите да изгледа опуштено и смирено, а не укочено. Како се буде опуштало и уживало уз музику, можда ће му се ноге померати мало више, а онда и глава мало јаче, чак и ће и несвесно пљескати рукама. И понекад, изгубиће ритам (посебно ако песма успори) оставите га нека се опусти уз музику.
  8. Вежбајте играње са дететом кад год имате прилику. Изградите дечије самопоуздање ђускањем у кухињи, соби – где год се осећа пријатно и где је то могуће играјте. Не само да ће вам ово помоћи да побољшате кондицију
Савети

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам