уторак, 19. новембар 2013.

Ротавирус

Штa је ротавирус?
Једна од честих дечјих болести, свеприсутна у доби од 3 до 5 година.
Ротавирус је најчешћи узрок тешких облика гастроентеритиса у oдојенчади и мале деце. Болест се манифестује повраћањем, повишеном телесном температуром и траје од 4 до 8 дана. Тежи случајеви су попраћени дехидрацијом па се дете тада хоспитизира. Ротавирус је свеприсутан те се у узрасту од 3 до 5 година зарази 95 посто деце. Процјењује се да годишње од ове болести у Еуропској Унији оболи чак 3,6 милиона деце млађе од 5 година, од чега се око 50 000 хоспитизира, а 231 дете умре од последица инфекције.
Ротавирусне инфекције се у већини развијених земаља јављају углавном током зимских месеци, најчешће од октобра до марта.
Ротавирус је високо заразан и углавном се преноси феко-оралним путем, а могуће је и ширење капљичним путем (ваздухом), преко контаминираних површина.  Инфекција се углавном јавља у колективу, те су честе епидемије у педијатријским одељењима болница, у дневним болницама и деловима за интензивну медицинску помоћ, где је тешко контролисати ширење инфекције.
На нечистим рукама вирус може преживети неколико сати, док у храни или нпр. играчкама може преживети и до неколико дана.
Симптоми трају неколико дана, а пролив престаје сам од себе, тежи облик може рапидно узнапредовати и узроковати по живот опасну дехидрацију. Након периода инкубације од 12 сати до 4 дана, јавља се пролев и повраћање које траје 4 до 8 дана. Прва инфекција обично је најтежа, док се приликом сваке следеће инфекције симптоми све слабије изражени.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам