недеља, 13. октобар 2013.

Предвидети боју јесењег листа


Јесен је дивно време када можемо запазити много боја (нарочито међу јесењим лишћем), а многи од листова је и даље потпуно зелено. Нашао сам овај експеримент којим можемо предвидети које ће боје бити зелени лист када га ухвати јесење време, прогнозира у којој ће се боје лишће претворити. Одлучила сам да пробам са својим предшколцима овај експеримент. Експеримент је можда много напредан за предшколце али ће бар нешто лепо видети, научити и у корист потрошити своје време.
Очигледно, први корак је да прикупљају различите листове: зелене, црвене, жуте итд. Покушао сам са неколико листова од истог дрвета, тако да сам имао један зелени и један лист који је већ променио боју. Ми смо користили један зелени и један жути лист од бреста, један зелен  и један тамно зелени лист од  крушке, итд.

Прво смо поцепана лишће (здробили га) у стаклену чашу. 

Додали смо довољно алкохолом да покрије здробљено лишће у чаши и чекали. Изгледало је као да смо морали да чекамо неколико сати да би се боје показале. Мислим да овај део може да се одради и дан раније. 
Након што је здробљено лишће одседело неколико сати у алкохолу већина боје се показало и пребојило течност у чашама. У том тренутку могли смо да додамо траке од филтер папира у чаше.
Следеће што смо урадили да смо опет чекали 3-4 сата.
Извукли смо филтер траке и  и сачекали да алкохол испари. Приметили смо да су траке сада у боји. Већина трака је имало једну или више боја. 

Мој зелени лист од ораха има жућкасто браон боју као и зелени боју, лист од крушке имао је браон боју као и тамно зелену.Тако редом зелени листови разног дрвећа показивали су боје које ће листови добити када време захладни.

Из овог експеримента је изгледало као да је већина наших листова да се претворити неку нијансу смеђе. Имали смо жуте или браон, али не и баш јасне црвене боје. Опет можда је зато што су листови били суви или мали. Можда није довољно, али је добар почетак да се деци покаже или започне прича како се ће се боје мењати током јесени.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам