субота, 23. фебруар 2013.

Писмо учитељу - поучна прича

Данас мој мали син креће у школу и све ће му тамо неко вријеме бити страно и ново и зато бих молио да будете њежни према њему. Он креће у пустоловину која га може одвести преко континената у авантуру коју ће можда пратити ратови, трагедија и патња. Такав ће живот захтијевати вјеру, љубав и храброст. Стога, драги учитељу, молим вас ухватите га за руку и научите га ономе што мора знати. Научите га, али благо, ако можете.
Научите га да на сваког непријатеља долази и један пријатељ. Мораће научити да сви људи нису праведни, ни искрени. Али научите га такође да на сваког подлаца долази један херој, на сваког поквареног политичара један предани вођа.
 Научите га да десет зарађених центи вриједи много више него један нађени долар, да је у школи много часније гријешити него варати. Научите га како достојанствено губити и како уживати у побједи када добија. Научите га да буде обазрив са обазривима, а непопустив са грубима. Научите га одмах да је најлакше надвладати насилнике.
Одвратите га од зависти ако можете и научите га тајни спокојног осмјеха. Научите га, ако можете, како се насмијати када си тужан; научите га да сузе нису срамота; научите га да слава може бити и у поразу, а очај у успјеху. Научите га да се не обазире на цинике.
Научите га ако можете чудесности књига, али дајте му такође времена да дубоко размишља о вјечној загонетки птица на небу, пчела на сунцу и цвијећа на зеленом брежуљку. Научите га да вјерује у властите идеје, чак и ако му сви кажу да су оне погрешне. Покушајте мом сину дати снагу да не слиједи гомилу када сви то чине. Научите га да сваког слуша, али научите га такође да пробере све што чује и задржи само оно добро што прође кроз сито истине.
Научите га да прода своје таленте и мозак најбољим понуђачима, али да никада не стави цијену на своје срце и душу. Нека има храбрости бити нестрпљив, нека има стрпљена бити храбар. Научите га да увијек има узвишену вјеру у себе, јер тада ће увијек имати узвишену вјеру у човјечанство и Бога.
Знам да је ово велики захтјев, али видите шта можете учинити.

Писмо је написао 
некадашњи амерички предсједник Абрахам Линколн 
када је његов син кренуо у школу.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам