субота, 23. фебруар 2013.

Синдром изгарања у професији наставника

burnout_teacher У последње време, све чешће се говори о синдрому изгарања на послу који је на међународном нивоу препознат као поремећај који је, у односу на то што га узрокује и на последице, искључиво везан за радно место. Синдром  изгарања на послу је стање психофизичке исцрпљености проузроковане претераним и пролонгираним стресом. За разлику од умора, он укључује промену ставова према послу и понашања према клијентима и сарадницима. Често се јавља код људи који се баве хуманитарним делатностима, односно  професијама у којима се „брине“ о другима: социјални радници, наставници, васпитачи...
Најугроженији су они који су свој рад започели с пуно ентузијазма и очекивања, са великом жељом за успехом или да помогну другим људима.
 Три главна обележја овог поремећаја  су емоционална исцрпљеност, негативан или циничан став према надређенима, колегама или клијентима и негативна процена смисла и квалитета сопственог рада. Присутност и размера синдрома изгарања може се открити објективним тестом (на пример упитником).

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам