четвртак, 30. мај 2013.

Равна стопала код деце

Деца се рађају са равним стопалима. Ходањем се учвршћују мишићи, тетиве, лигаменти и кости, а обликовање стопала сталан је процес.
Стопало се састоји од 26 костију спојених са 33 зглоба, повезаних мишићима, тетивама и лигаментима. Стога не изненађује што је равно стопало један од најчешћих деформитета локомоторног састава деце школског узраста. На стопалима се најчешће јављају спуштени сводови и равна стопала, док утицај на деформитет имају следећи чиниоци: наслеђе, дебљина, физичка неактивност те неадекватна обућа. Будући да је неадекватна обућа један од важних чиниоца, потребно је водити рачуна о куповини праве обуће за прве кораке.
Учесталост појаве равних стопала повећава се с развојем цивилизације, а један од главних разлога јест смањено кретање (хипокинезија). Равна стопала све су више присутна и код деце. Особито су угрожена деца која живе у градовима јер ходају искључиво по равној и тврдој површини, а управо таква једнолична оптерећења доводе до слабљења и попуштања мускулатуре, потколенице и стопала. Још један од разлога може бити то што је функција хватања потпуно ишчезла и стопало данас искључиво служи за ослањање. Проблем може бити и у неодговарајућој обући, која спутава и ограничава активност мишића те тако утиче на деформитет стопала. Деца која чешће ходају боса по неравном терену много ређе имају равна стопала. Деформитет се углавном уочава приликом обвезног систематског прегледа за упис у школу. Код мале деце, тачније млађе од 18 месеци, равна стопала су физиолошка појава; неки аутори сматрају да је то тако до 3. године дететовог живота, па чак и на даље.
Једно од првих знакова да је стопало спуштено јест бол, а други је знак измијењен положај Ахилове тетиве, која је закривљена на пети умјесто да иде равно. Облик обуће на којој је видљива деформација, односно истрошеност пета и руба обуће такођер показују у какву су стању стопала и какав је дететов ход.

Дијагностицирање равног стопала

Да ли је стопало равно, утврђује се посматрањем са задње, бочне и предње стране, где се гледа Ахилова тетива и пета док особа стоји на чврстој равној подлози. Деформитет је присутан ако се уочи да је Ахилова тетива на пети искривљена у страну и пета заротирана, а ослонац стопалом о под јест на њеној унутрашњој страни.
Додирује ли цела површина стопала под кад дете стоји или хода.
Код деце спуштање стопала креће тако да се пета изврће на ван (пес валгус), а затим се и цели табан спусти на подлогу (пес плановалгус).
До треће или четврте године лук је потпуно обликован, а каткад ти лабави лигаменти узрокују да се поједини део стопала окрене према ван и стопало остане равно. Већином је појава равних стопала код мале деце нормална и не захтева лечење. До појаве равних стопала најчешће долази због појачаног оптерећења које стопало не може прихватити, а то се догађа у критичним раздобљима развоја дјетета. Први се пут то догоди кад родитељи дете које још није спремно стављају у усправан положај са циљем да што раније прохода.
Други се догађа у пубертету када долази до убрзаног раста костију које није испраћено одговарајућом мишићном снагом. Истовремено се одвијају и бурне хормонске промене које не успевају да очувају стабилност коштано-мишићног система детета, па и најмање додатно оптерећење (телесна маса или тешке школске торбе) могу довести до настанка равних стопала.

Превенција равних стопала

Деца се рађају са равним стопалима: таквима их чине мекани масни јастучићи испод којих се скрива још увек неразвијена структура костију, везивних ткива и мишића. Ходањем се учвршћују тетиве, лигаменти, мишићи и кости. Важно је нагласити како је обликовање стопала сталан процес те да се стопало непрестано мења. За здравље стопала важно је припазити на обућу, која може усмерити развој стопала. Први прави сусрет с обућом (ципелицама и папучицама) бива тек кад дете прохода. Неретко и сами родитељи несвесно греше и помажу да се појаве равна стопала. Важно је да први кораци не буду форсирани различитим помагалима као што су ходалице. Дете треба само да одлучити када ће направити прве кораке са или без ослањања. Пузање, устајање и прво корачање не треба нужно бити у обући. Кретање се може олакшати тако да се детету обују чарапице или штрамплице с гуменим појачањима на табанима која спречавају проклизавање, а не стишћу и не спутавају ногицу при кретању. Штрамплице су у том смислу врло практичне јер су топле, а дете их не скида као што скида чарапице. Родитељи би требали да покушају да дете што више и чешће хода босо јер на тај начин јача стопала, наравно, у сигурној околини у којој не постоји могућност повређивања. Будући да је у узрасту од три године равно стопало често резултат флексибилности дечјег стопала, најважније је дете усмерити на вежбање које ће ојачати стопало и спречити могућност развоја равног стопала.
Мере и поступци јачања мускулатуре дететових стопала јесу:
  1.     подстицање детета да што чешће хода босо по подлогама као што је песак, травњак, земља...
  2.     код веће деце треба подстицати игре које укључују ходање по уској подлози (греда, уже и сл.), а мања деца могу уз придржавање стајати на лопти и тако вежбати равнотежу
  • Једна од корисних вежби јест и ход на прстима, на петама, по вањској страни стопала; 
  • хватање ножним прстићима различитих предмета с подлоге;
  • дете треба кроз игру подстицати да прстићима једне ноге скине чарапицу с друге ноге и обратно; 
  • у игру “Ноћ-дан” могу се увести два задатка: сваки пут кад је потребно чучнути, треба припазити да се пете не одижу од подлоге, а при подизању треба остати на прстима;
  • родитељи би требали да избегавају прерано усправљање детета и подстицање малишана да што раније прохода, док за то није зрео ни мозак ни локомоторни систем.

Како одабрати праву обућу?

Како би се избегле деформитете стопала у одраслом узрасту, важно је пазити на стопала од детињства.
Родитељи често муку муче око избора најбоље обуће. За децу је веома важно да им обућа одговара анатомским захтевима, што значи да стопала морају имати довољно места: спреда морају бити довољно широка да прстићи не иду један преко другог, а газни део мора бити мекан и еластичан.
Препоручује се обућа која је направљена од природних материјала. Најважније за здравље стопала јест подстицати природно јачање мускулатуре телесном активношћу.
Савет родитељима: уживајте у првим корацима и игри са дететом, а ако се свод стопала не подигне до 5. или 6. године, или вам се чини да ваше дете има равна стопала, потражите савет педијатра или ортопеда.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам