петак, 3. мај 2013.

Дете са тиковима

Код већине деце се у једном раздобљу живота појављују тикови. Уз правилан приступ родитеља, они се повуку без последица, а дете их се након неког времена више и не сећа. Нажалост, родитељи деце са тиковима неретко се пред другима стиде свог детета, при чему чине велику грешку ако другима говоре о дететовом “проблему” као да се извињавају због тога.
Иако су тикови код деце у највећем броју случајева повезани с емоцијама, није једноставно открити која су искуства и емоције проузроковале појаву тикова. Тик каткад може бити изазван неугодним догађајем, ситуацијом у којој се дете осетило угроженим. Некад су узрок наизглед безазлене ситуације, као што су полазак у вртић, рођење бате или секе. За разлику од одрасле особе која стрес зна препознати и носити се с њиме, дете га не препознаје, а у тренутку кад је резултат накупљеног стреса превелики, укључује се заштитни механизам психе и напетост се ослобађа помоћу тикова.
Деца их нису свијесна 
Дете по правилу код себе не примеђује тикове јер му и не сметају. Будући да их не може контролисати, нема потребе ни да му говорите о њима. Међутим, најважније је да родитељи, чим примете тик, што више разговарају са дететом и квалитетно са њим проводе време. Родитељи требају да имају на уму да су тикови најчешће безазлени и само су у ретким случајевима знак озбиљних потешкоћа. На крају, тикови код већине деце нестају изненадно, управо онако како су се и појавили.
Прихватите своје дијете
Родитељи се не требају бринути ако се њихово дете понаша друкчије или је према неким особинама и поступцима друкчије од друге деце. Свако дете је јединка за себе, потпуно јединствена с особинама које треба прихватити као нормалне. Као особе које најбоље познају своје дете, важно је да родитељи реагују у складу са потребама свог детета. Иако данас постоји много стручњака који се баве децом, ниједан од њих не може надокнадити оно што је за ваше дете најважније: ваша љубав, топлину и подршку.

Текст: Јелена Врсаљко, дипл. соц. радник, психотерапеут, нлп тренер; Кристина Бачкоња, дипл. психолог,

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам