понедељак, 17. јун 2013.

Зашто дете грицка нокте?

Шта подстиче навику да се грицкају нокти, има ли решења?
Ту појаву стручњаци убрајају у реактивне нервне сметње које су типичне за дечји узраст и манифестује се телесном симптоматологијом. Јавља се обично у 4. или 5. години живота. Најизраженији симптоми су између 8. и 10. године живота. Њоме може бити обухваћено и до 20% деце тог узраста.

Узроци грицкања ноктију

Дете може тако јако и дуготрајно грицкати нокте да их и раскрвари. Нека деца остатке ноктију прогутају, а друга их испљуну. Та се појава појачава у стањима стреса, страха или конфликтних ситуација. Знакови или симптоми ове појаве су да дете осећа агресију коју не може на друге начине манифестовати него као агресију према властитом телу.
У литератури пише да су узроци у погрешном васпитању којима покушавамо да ауторитет детата подријемо. Дете је било присиљено да своје потребе задржи у себи, своје социјалне потребе за дружењем на пример. Грицкање ноктију може се сврстати и у групу начина на којима се дете покушава самозадовољити. На ту појаву веома је тешко утицати.

Како помоћи детету

Предлажу се методе којима ће се детету понудити нови облици односа са другим особама јер детету је потребно помоћи како би смањило свој унутарашњи страх и немир. То се може постићи и учењем метода релаксације. Али за праву помоћ треба потражити савет код психолога који може проценити дете и на прави начин посаветовати родитеља како да се понаша. Једно од решења које психолози предлажу за агресију коју дете у себи осећа је да ту потребу усмери у спортске или сличне активности.


Код млађе деце успева метода игре са одређеним циљем која ће одвратити пажњу и потребу за грицкањем ноктију. Постоји различита средства која се могу набавити у апотекама како би се сузбила ова навика. Та средства могу  за кратко време сузбити ову навику, али не решавају проблем у корену.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам