среда, 17. јул 2013.

Девет најтежих дечјих питања и одговори на њих

Колико пута вам се догодило да вам ваше радознало дете постави питање "зашто" или "како", а ви не знате што бисте му одговорили? Доносимо вам девет најчешћих питања која постављају деца и одговоре на њих по избору магазина "Парентс". И ако вас безбројним питањима деца можда доводе до руба стрпљења, ипак останите сабрани и искористите прилику за разговор о важним животним темама.

1. Зашто више нема диносаура?

Реците детету да се пре отприлике 65 милиoна година огромни астероид сударио са земљом при чему се променило све на планети. Диносаури се нису могли прилагодити промени и на крају су изумрли остављајући простор за нове животиње које су се боље прилагодиле новој клими.
Шта ви треба да знате "Диносаури су доказ да је свет некада био значајно другачији, а тај податак може разбудити машту детета", каже др. спец. Matthew T. Carrano, кустос оделења Диносаурса у Смитсоновом Националном Музеју о О историји природе у Вашингтону. Питање о диносаурусима можете искористити како бисте покренули разговор о околини или еволуцији. Примјера ради, објасните детету да фосили диносаура показују како су они били давни преци кокоши, голубова и нојева.

2.Зашто има толико много језика на свету?

Реците детету да су пре хиљаду и хиљаду година људи у различитим заједницама дивљег света измислили властите речи како би описали властите животе и то је разлог зашто данас људи из истог подручја говоре истим језиком којег други не разумеју. Језици су се, такође, развијали током времена па бисте имали доста проблема са разумевањем када би вам неко говорио језиком какав се користио на вашем подручју прије 500 година.
Шта ви треба да знате: Када чује некога да говори страним језиком, ваше би се дете могло збунити или чак узнемирити. "Што раније детету објасните шта све може научити од других култура, већа је вероватноћа да ће упознавати различите врсте људи", објашњава др. Jillian Cavanaugh, професорка антропологије и археологије на Бруклyн колеџу у Неw Yорку. Подсетите ваше диете да људи из других култура могу мислити да ми необично причамо, а истакните да и ми користимо много израза из других језика.

3. Зашто не желимо да други људи виде интимне делове нашег тела?

Реците детету "Зато што их користимо за ствари које не радимо у јавности, примера ради за купање у купатилу – зато их и зовемо интимни делови. То је и разлог зашто носимо купаћи костим на плажи или затварамо врата када одлазимо у WС". Објасните детету да никоме не показује своје интимне делове тела осим мами и тати или поузданом одраслом попут доктора у његовој ординацији. Нагласите му да вам обавезно каже ако га нетко покуша дирати по интимним деловима тела или се поред некога осећа непријатно.
Шта ви треба да знате "Ово је идеална шанса да код детета створите нормалан став према властитом телу", сматра породични терапеут Hal Runkel, аутор књиге "Васпитајте ссвоје дете без викања". Мала деца још немају развијен осећај отпора када се говори о таквим стварима па је ово идеална прилика да се поставе сигурне границе о томе који су делови тела забрањени за странце.

4. Зашто је онај човек бескућник?

Реците детету "Драго ми је да си га приметио/ла. Постоји много разлога зашто људи остају без дома. Он је можда изгубио посао или се јако разболио па више не може бринути о себи или свом дому. У сваком случају, требамо га третирати с поштовањем. Можемо и помоћи бескућницима тако што ћемо донирати неке ствари".
Шта ви треба да знате "Деца имају лимитиране погледе на свет и верују да сви живе баш као и они сами", каже Brenda Nixon, саветница за родитеље и ауторка књиге "Од рођења до пете године". Треба са децом бити искрен, али треба да осете и сигурност – могу се забринути да ће и сами постати бескућници. "Деца често показују невероватан осећај саосећања", тврди Brenda Nixon и додаје како заједно можете смислити како ваша породица може помоћи људима без властитог дома.

5. Зашто се људи разбољевају?

Реците детету "То је због вируса и бактерија. Те сићушне животињице могу наћи свој пут у наше тело када удишемо или кроз ствари које једемо или када додирујемо уста или очи с прљавим рукама. Већину времена вируси и бактерије не могу утицати на наше здравље, али понекад се наше тело не може борити против њих и зато се разбољевамо. Понекад се људи разболе када њихово тело не ради исправно, али такве врсте болести не могу се предвидети. Срећом, у већини случајева одмор и узимање лекова може нашем телу помоћи да се опорави и оздрави.
Шта ви треба да знате Важно је објаснити разлику између уобичајених болести попут грипа и оних попут рака. "Деца желе знати да ће оздравити", каже саветник за родитеље др. Дарсхак Сангхави, аутор књиге "Карта детета: Педијатрово пропутовање телом".
"Објасните детету да већина озбиљних болести погађа старе људе те да се болести од којих деца обољевају углавном се лако лече", објашњава др. Сангхави. Ово је идеална прилика и да дете научите да треба да пере руке како би их очистило од бактерија. 

6. Зашто одрасли плачу када су сретни?

Реците детету "Људи могу осетити нешто толико снажно да једноставно то морају избацити из себе. Када су деца сретна, обично скачу горе-доле или вичу од среће, али одрасли имају компликованије емоције – и када смо јако сретни, истовремено можемо бити и тужни".
Шта ви треба да знате Када плачете од среће, обично је то зато што је осећај горкосладак. Примера ради, као први дан вашег детета у вртићу – јако сте поносни, али истовремено имате осећај да ваше дете пребрзо расте. "Деца немају исти распон емоција тако да их плакање од среће може доста збунити", каже др. Дарсхак Сангхави. Искористите овај разговор како бисте подстакли ваше дете да изрази своје осећање речима. Нагласите да је плакање добро, али битно је и напоменути шта је лоше.
"Разумевање зашто ви имате различита осећања може помоћи вашем детету да постане осетљивији на туђа осећања", поручује др. Сангхави. Дакле, реците свом детету да вас, ако икада види да плачете, може питати јесте ли сретни или тужни.

7. Зашто не могу остати дуго будан као и ти?

Реците детету "Не само да твоје тело треба да одмара након целодневног трчања, него то треба и твој мозак. Јако је запослен када ти мислиш и свакодневно откриваш нове ствари. Будући да си тако активан и учиш сваки дан много више него одрасли, треба ти додатно време за одмор. Идеш раније у кревет да би твоје тело и мозак могли ујутро боље да раде".
Шта ви треба да знате "Супротно уобичајном мишљењу, наше тело и мозак не расту док спавамо. Ипак, научници тврде како је одмор јако битан за здрав ментални развој. Када дете спава мање од десет сати током ноћи, раздражљиво је и не памти добро", каже др. Дарсхак Сангхави. 

8. Зашто моји пријатељи имају више играчака од мене?

Реците детету "О одраслима зависи шта ће учинити са својим новцем. Родитељи твојих пријатеља одлучили су да потроше више новаца на играчке од нас. Јасно ми је да због тога можеш бити љубоморан, али већи број играчака неће нашу породицу учинити бољом од било које друге".
Шта ви треба да знате "Ово је можда идеална прилика да започнете разговор о новцу – одакле долази, како га ваша породица троши и чува", сугерира Sharon Lechter, оснивач Payyourfamilyfirst.com, организације посвећене побољшању финансијске писмености.
"Објасните детету да све има своју цену и опишите шта ви и ваш партнер морате радити сваки дан како би платили рачуне", каже Sharon Lechter. Објасните детету разлику између онога што жели и онога што му стварно треба, а с мало старијим дететом можете и разговарати како само може зарадити новац. Примера ради, може комшији опрати аутомобил.

9. Зашто ово дете морам позвати на своју рођенданску забаву?

Реците детету "Ако га не позовеш, то би га могло јако повредити. У нашој породици увек покушавамо да будемо љубазни према другима. Чак и ако неко дете изгледа другачије од тебе или не волите исте ствари, јако је битно да га позовеш на забаву. Не морате постати блиски пријатељи, али замисли како би се ти осећао када би он организовао забаву и позвао све у разреду осим тебе".
Шта ви треба да знате Деца се могу формирати у групе и искључити друге већ у предшколском узрасту па је врло битно да свом детету објасните зашто то није добро. "Ако можете научити своје дете да на раном узрасту схвати како се други осећају и како другима може помоћи, оно неће злостављати друге и врло вероватно ће спречити пријатеља да буде окрутан према некоме другом", каже саветница за родитеље Michele Borba, ауторица књиге "Велика књига решења за родитељске проблеме".

Преузето са: www.klokanica.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам