понедељак, 3. фебруар 2014.

Рецепти за теста

Изгледа да свако има свој омиљени рецепт, а многи стари фаворити су овде укључени. Неки захтевају кување, а неки не, неки би требало да се једу, а неки нису за јело. Одаберите рецепт који најбоље одговара вашим потребама и састојке који имате при руци. Чувајте теста  покривено у посуди или у кеси са затварачем. Ако се мало зноји (овлажи), само додајте још брашна. За чулне разноврсности, користите топла или хладна теста, као и теста на собној температури.

 теста која се кувају

1. варијанта - Материјали:
1 шоља воде,
1 кашика биљног уља,
1/2 шоље соли,
1 кашика крем пене,
бојило,
шерпу,
1 шоља брашна,
Препорука: комбинујте воду, уље, со, крем и боје за храну у шерпи док је на ватри, док је топло. Уклоните са ватре и додати брашно. Промешајте, затим замесите док не постане глатко. Крем од каменца чини ово тесто мекшим и лакшим за рад. Чувајте ово тесто у херметички затвореној посуди или у замрзивачу.

2. варијанта - Материјали:
1/2 шоље соли,
2 шоље воде,
шерпа,
бојило,
темпера праху,
прашак за боје
2 кашике биљног уља
2 шоље брашна (просејано)
2 кашике стипсе
Упутство: Комбинујте со и воду у шерпу и кувајте док се не раствори со. Уклоните са топлоте и са нијансама боје за храну, темпера праху. Додати уље, брашно и стипсу. Месите док не постане глатко. Ово тесто ће трајати 2 месеца или дуже.

3. варијанта - Материјали:
1 шоља соли,
1 шоља воде,
1/2 шоље брашна,
Упуство: Право се кува со и вода, а потом се дода у брашно брашно на тигању и на умереној ватри меси све заједно. Уклоните са ватре када је смеса густа и гумене. Када се мешавина охлади, замеси у довољно брашна да тесто добије потребну густину.

теста која се не кувају

1. Варијанта - Материјали:
2 шоље соли,   
2/3 шоље воде,
шерпа,
1 шоља кукурузног скроба,   
1/2 шоље хладне воде,
Упуство: Прво умешајте со и воду у шерпу преко топлоте 4-5 минута. Скините са ватре, додати скроб и хладну воду. Мешајте док не постане глатко, вратити на ринглу и кувајте док се не згусне. Оставите да се прохлади, затим тесто обликовати по жељи. Када се осуши, украсите са бојом, маркерима, сјајом, и тако даље. Ако желите, можете завршити са провидним акрилним спрејом или провидним лаком за нокте. Чувајте неискоришћено тесто у кеси са затварачем.

2. варијанта - Материјали:
дубља посуда,
1 шоља хладне воде,
1 шоља соли,
2 кашичице биљног уља,
Темпера боја или боја за храну,
3 шоље брашна,
2 кашике кукурузног скроба,
Упуство: У чинију, мешавина вода, со, уље, и довољно темпера боје или другог бојила умесити. Постепено додајте брашно и скроб док смеса достигне конзистентност хлебног теста. Чувати затворено без ваздуха.

3. варијанта - Материјали:
1 део брашна,
1 део воде,
2 дела овсена каша,
дубља посуда, 
Упуство: Помешајте све састојке у чинији; промешати и месите док не постане глатко. Ово тесто није намењен да се једе, али то неће повредити дете ако одлучи да га проба. Може дуже стојати затворено без ваздуха у фрижидеру. Ваше дете може да направи и само ово тесто без помоћи, али то не траје онолико дуго кувана теста.

4. варијанта - материјали:
2 шоље кикирики путера,
6 кашике меда,
суво млеко или млеко, 
брашно по потреби,
какао или рогач за чоколаде,
јестиве посластице за декорацију,  
Упуство: Помешајте све састојке у чинију и промешајте, додајући довољно суво млеко или млеко и брашно. Брашна треба да додате док не постигнете конзистентност хлебног теста. Додати какао или рогач, по жељи деца могу да праве облике, украсите са јестивим посластицама и на крају може се и појести.

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам