петак, 13. децембар 2013.

КОМЕТА – акциона прича

Кључне речи:

Нова година: “Мила нам је свима” – весело дижу руке у ваздух
Деца: отпевају “Деда Мразе, Деда Мразе”
Деда Мраз: “Хо,хо,хооооо!”  - звоне звончићима
Ирваси: Лупкају ногама о под, шаке поред главе попут рогова
Вилењак Сима: “Што диплому има!” – поносно се усправљају
Заједничка кључна реч:
Комета – сва деца изговарају: “Блинк, блинк, блинк!” и руком приказују лет комете

Сва деца воле Нову годину_________. То је празник над празницима. Све сија и блиста, ваздух мирише на снег, вруће кестење и свеже испечене колаче, а деца ________са својим родитељима ките светлуцавим куглама и  шареним бомбонама  зелену  јелку.
Сваке Нове године_______ Деда Мраз _________велики пријатељ деце ________долази са Северног пола у својим летећим санкама које вуку ирваси ________и оставља деци ________најлепше поклоне под јелку.
Међутим, једне Нове године _______деца________ замало нису остала без поклона. Ово је прича о томе како су вилењак Сима _______ и једна позната комета ________спасили Нову Годину _______ и част Деда Мраза_______.
У предвечерје једне Нове Године________на Северном полу, где живи Деда Мраз_______временске прилике су биле веома лоше за лет. Снежна олуја је беснела, ветар је дувао и ковитлао пахуље, није се видео ни прст пред носом. Бели облаци су заклонили звезде, а  Месец се сакрио близу Сунца да се загреје, постао је невидљив и небо је било мрачно.
Деда Мраз _______је забринуто гледао кроз прозор своје колибе док су његови помагачи – вилењаци утоварали  поклоне за децу ________у санке. Вилењак Сима ________је надгледао утовар и водио рачуна да поклони буду равномерно распоређени како се санке не би преврнуле када ирваси ______уђу мало брже у кривину између планинских врхова или када заобилазе понеки залутали метеор.  Пошто је и последњи поклон  био утоварен, Вилењак Сима_______ је упрегао  ирвасе_______. Знао је да су у доброј форми  јер је он био њихов кондициони тренер.
Све је било спремно и Деда Мраз _______се поздравио са госпођом Мраз која му је брижљиво обмотала шал око врата. Пољубила га је у образ и он се још више зацрвенео.
Вилењак Сима _______је гледао у небо и замишљено  вртео главом лево-десно, мрмљајући себи нешто у браду. Био је сигуран да је немогуће полетети по мрклом мраку и снежној олуји. Ако и успеју да узлете неће видети пут јер је небо мрачно, па се санке са поклонима  за децу________ и Деда Мразом _____могу преврнути или још горе, могу ударити у високи планински врх.
Деда Мраз ______се сложио са њим.
Пришли су ирвасима _____да се са њима консултују.
Ирваси ______Брзивоје и Хитривоје, предводници, су рекли да могу толико брзо да лете да ће све да варничи. Варнице ће обасјати пут. Вилењак Сима ________је размислио о овој идеји и мудро закључио да ће умор савладати ирвасе _______Брзивоја и Хитривоја јер је пут дугачак, мораће да успоре и варнице ће нестати.
Деда Мраз______се сложио.
Ирваси ______Пера и Жиле су предложили да санке натоварене  поклонима за децу _______ оките украсним електричним лампицама које ће обасјати пут.
Вилењак Сима ________је размислио и о овој идеји и опет мудро закључио да електричне лампице раде на струју, а не постоји толико дугачак кабл који ће спојити Северни пол и све остале земље . Лампице ће се угасити  чим узлете и опет ће се наћи у мраку.
Деда Мраз______се сложио.
Ирваси __________Која и Миле су се сетили да су сакупили пуну врећу светлуцавих шљокица са новогодишњих украса и да их могу просипати у лету.
Тада су ирваси ________Ика и Тоза покуњено признали да су јутрос за доручак појели све шљокице. Мислили су да је то нова врста посластице.
Ирвас ___________Светко, који је обично својим црвеним, сјајним носем обасјавао стазу,  имао је кијавицу и нос му је потамнео. Такорећи и он је био неупотребљив.
Деда Мраз_________, Вилењак Сима___________и ирваси ___________стајали су усред снежне олује не знајући шта да раде. Снег је све више падао и могло је да се деси да затрпа поклоне  за децу_________. Никад се горе нису осећали.
Морали су брзо да нађу решење.
И нашли су га, сада ћете сазнати какво.
Вилењак Сима ________није био обичан вилењак. Он је био школовани вилењак. Имао је диплому о завршеном предшколском образовању и зато је постао главни помоћник Деда Мразу _______. Сви су очекивали да он реши проблем.
Одједном, Вилењак Сима је поскочио, зацрвенео се у лицу и без даха запитао Деда Мраза _________и ирвасе _________: “Коју Нову годину ______дочекујемо?”
Они су му збуњено одговорили.
“Чекајте, само да проверим нешто на интернету!” Вилењак Сима_______ је  отрчао  попут муње у своју колибицу. Брзо се врато. Лице му је сијало од среће.
“Ништа не брините, можемо да полетимо. Деца _______ће на време да добију поклоне за Нову годину _______Идем и ја са вама, пут ће бити осветљен!”, у заносу је изговорио Вилењак Сима_________.
Деда Мраз __________и ирваси ________су га збуњено гледали али су имали поверења у њега јер су знали да Вилењак Сима_____много чита и много зна.
Чим су узлетели, угледали су невероватан призор. Небо је сијало, као да је било обасјано великим рефлектором. Деда Мраз _______, ирваси _________и Вилењак Сима_______ задивљено су гледали у блистави реп звезде репатице. То је била чувена Халејева комета _________која је осветлила пут.
Деца _________су била срећна што су као и увек за Нову годину________ добила поклоне.
Деда Мраз ________Вилењак Сима ___________и ирваси__________су били срећни што су имали безбедан лет и  прилику да виде чувену Халејеву комету __________.
На поновни сусрет са Халејевом кометом _______чекаће још много година.
Ви децо откријте зашто.
аутор: Душица Бојовић

Нема коментара:

Постави коментар

Предложите, критикујте, сваки коментај је важан...Хвала вам